Estoy en Alicante

Ja, nu ar jag har i en stad som jag faktiskt varit i forut, dock valdigt lite da vi spenderade mesta tiden i byn Villena.

Gardagen i Valencia, det blev ingen walking tour, guiden dok inte upp eller var i alla fall senare an en halvtimme. Sa jag hange pa Aussie tjejerna pa lunch, sen strovade vi omkring i staden. Sag bland annat La Lonja som ar varldsarvlistad, valdigt fracka pelare och en sal med ett valdigt fint tak. Sen begav jag mig hemmat, for att bara ta det lungt. Var ratt trott, man blir faktiskt ratt trott av att resa.

Idag tog jag bussen till Alicante, och senare idag skall jag forhoppningsvis traffa Raquel, hon ar i skolan nu.

Hasta luego!
Louise

Valencia

Igar lamnade jag alltsa Barcelona for en kort visit i Valencia innan jag aker till Alicante och halsar pa Raquel, tjejen som jag bodde hos nar jag var pa utbyte i 8an.
Igar precis nar jag checkat in tog en Australienskisk tjej som ocksa kom igar kontakt med mig. Vi gick omkring i stan och tittade. Sen kom en kompis till henne och jag fick folja med dem pa kvallen nar de skulle ata tapas. Det var trevligt att fa prata engelska aven om jag inte forstod allt aussie slang. De kande varandra genom nan Europa tur de akt pa for nagra arsen, vilket gjorde att jag fick hora lite historier fran den resan och den ena tjejen jobbade med sana turer har nu. Snacka om att de dricker, alla historierna var fyllehistorier och de hade varit pa massa stallen i europa men det var lite minnesluckor har och dar.

Valcenica ar staden och provincen dar Apelsinerna odlas.

Idag har jag varit pa den gamla fina marknaden och kopt lite frukt. Nu skall jag strax pa free walking tour, for att fa se det man skall se.

Hasta la vista

Louise


Barcelona

jag har nu lamnat denna staden at sitt ode, men det var kul sa lange det varade fast det mest roliga var sallskapet Elise och Mie. Ja aven Mie hade letat sig ner till staden, hon pa en weekend resa. Men for att fortsatta dar jag slutade forra gangen. Manchesterbar blev det pa kvallen och nagon dar hade varit mycket i sverige i borjan av 90-talet, fanns massor av konsertbiljetter fran bla gota lejon, stockholm.
Tisdagen agnades at att strova runt och bara ta det lungt, ladda batterierna da vi skulle kora sten hart turistande nar mie kom. Tisdagkvall spenderades pa en irlansk pub, dock ingen av de tidigare namnda. Har varit pa fler irlanska an spanska pubar, sen ar val iosf just pubar nagot ganska brittiskt/irlanskt. Vi vandrarde aven runt i barrio gothic, den aldsta delen med en massa sma slingrande gator.
Onsdagformiddag vandrade jag och Elise runt i stadsdelen Gracia, dar det fanns massa fina vintage/second hand butiker. Synd bara att man redan har full gaderob och inte massor av pengar, fanns flera fina klanningar men som sagt det finns bara en planet och jag har klader. Vi at aven jodgubbar i solen, som ar odlade inom landet vilket kanns lite exotiskt att man kan ata det i mars. Sen ar ju Svenska gubbar hundra ganger godare. Det fanns aven viktiga budskap at folket; Karnkraft? NEJ TACK!
Pa onsdag eftermiddag mote jag upp MIE som kom till stan:D Efter gatt runt och fixat lite bar det av mot tapas bar:) forsta spanska kulinariska upplevelsen, lite olika tapas ratter och till det dracks sjalvklart Sangria. Det var mycket trevligt att nastan vara fullt gang igen, de som saknades var ju Amanda och Angelica. Efter en tillstallning med mycket skratt och berattelser bar det tidigt av mot bingen. 
For torsdagen agnades at hardcore turistande, vi akte turistbuss de tva turer som fanns. Sa har nu sett lite av allt man skall se som turist i Barcelona tex La sagarda familia (kyrkan som Gaudi ritade och som annu inte ar fardig). Lite av OSbyn, camp nor (barcas arena), hamnen och mkt mer. Forovrigt om jag klagat pa vad man kan kopa i denna varlden, da hade jag annu inte besokt Barca shoppen, du kan kopa barca; barnvagn, sangklader, klader, parmar, pennor, bollar, fotbollsklader, gosedjur, barnleksaker, olglas, shotglas, dricksglas, chips, godis. Sen inne i stan finns det en affar som saljer barca kylskap, eso es locura. Torsdagkvall efter middag pa mitt vandrarhem bar det av till Elises favo klubb i Barca, Apollo. Vi kom lite tidigt, innan klubben oppnat (vi kom kl 12) sa vi gick tvars over gatan for att dricka det som skulle drickas for kvallen, energidricka. Vilket ar ratt bra om man vill halla igang och festa men enda vara nykter.
Detta fik lag ganska nara "Bagdad" som ar Barcelonas kanda strippklubb, män for helvete nar skall de borja anvanda sin fantasi istallet for att utnyttja sina medmanniskor. Blir sa forbannad, bojkotta patriarkatet! (en sak som inte har med reseblogg att gora, borjat folja en serie som handlar om feminism och vart samhalle, finns pa msn.se.)
I alla fall vi drack upp varan energidricka i langsam takt da stallet oppnade 12.30 och man behover ju inte vara forst in. Val inne sa vilken ar forsta bandet man hor (det ar 80-tals tema) jo Roxette, sverige ar minnsan overallt. Har jag berattat att forsta laten pa bussen till Cienfuegos var Abba, chiqutita tror jag bestamt att det var. Och pa kareoke kvallen sjongs Abba, har satt reklam for Hastens sangar osv. Sverige is the shit. Jo for att aterga till Apollo, det blev en mycket trevlig kvall med mycket dans och bra latar. Men män upphor aldrig att irretera, vem har sagt att min midja ar allman plats eller att jag vill prata med kalle och hans hundra polare. Nu var det inte jatte mycket, det var bara en som tog mig om midjan och typ kanske 2-3 som garna ville prata med en. Men fortfarande, at skogen med männen, kom tillbaka nar ni kan uppfora er!
Det blev ratt sent dar pa torsdagskvallen, det var ju sa kul:) vilket gjorde att det enda vi hann med pa fredagen innan elises skolan var en fika. Men det ar ju ocksa trevligt:) Sen strovade jag och mie omkring, tog en glass i solen och bara tyckte att livet ar ratt gott enda:) Sen bar det av till Elises skola for att halsa pa. Efter det skillde jag och Mie pa oss, Mie gick mot shoppingens "fasor" (hon gillar det ju) och jag mot lite kulturell bildning. Jag besokte namligen Picasso museet har i Barcelona som jag blev rekomenderad av Anna. Var mycket intressant, kul att fa se de tidiga verken innan det blev kladd. Okej jag ar inget fan av Picasso, men museet visade ju att killen kunde mala. Sen mottes jag och Mie upp, bada nojda med sina utflykter och begav oss hem till mig och lagade middag. Elise var hemma hos sig, da det var the Ark konsert pa svtplay. Det var meningen att vi skulle motas upp efter men alla tre var sjukt trotta och stöp darfor i sang.
Lordag- mots vid stationen for det bla taget, en sparvagn som varit igang sjukt lange, i stil med lisebergslinjen. Aker den en bit upp pa berget sen var det bergbana som gallde (man kunde ga, men det valde vi klokt att inte gora, hade nog ont i fotterna innan). Malet med de bada transporterna var Tibodabo, berget med ett nojesfalt och kyrka med samma namn. Sag lite konstigt ut nar kyrkan lag precis brevid nojesfaltet, men det ar val praktiskt om man syndar pa nojesfaltet att snabbt kunna fa syndernas forlatelse. Kyrkan var en mycket fin konstruktion, hogt i tak och med sana dar fina malade fonster. Ett av dem stod det Kuba pa, kuba och havana star det ocksa lite overallt. undrar om det har lite med min perceptionsformanga att jag ser kuba och sverige overallt och inga andra lander. Nojesfaltet sag ocksa trevligt ut, vi gick dock inte in. har varken ekonomi och tid for det. Sen hem for mat och kladbyte. Vi skulle pa fontanspel, resturang och klubb och MIE fyllde 20ar:D fontanspelet var valdigt fint, i ett land med vattenbrist....men fint var det. Sen var det att leta upp en resturang som motte vara krav om gott kak till sjyst pris. Vi hamnade pa sailor bar/resturang, maten var god men det var spansk tid som gallde (langsamt). Jag at pizza tropical ar typ som hawaii hemma. sen vidare till travel bar port, ett svensk hak. De har en stor svenskflagga vid entren och svenskar far rabbat:) och vi fick nog lite mer rabatt an vad vi skulle men inte protesterar man for det, 7.5 euro for 2 mojitos och 1 lask. Alltsa typ 70kr kosta hela kalaset, sjukt billigt for att vara Europa och speciellt eftersom jag sedan pa klubben betalade exakt samma for en redbull. De kunde dock inte blanda till mojiton som man skall, de hade ingen lask. Den var dock god enda, rom har man ju druckit forut. Efter det bar det som ni forstatt till en klubb, shoko. Vi borjade dock bli trotta, lang dag och det var inte riktigt vart stalle. Musiken var dunkadunka utan sang och folket dar var lite val piffiga i klackar och shit. Det var dock lite kul att se ett gang tanter/damer som var ute och roade sig och sag ratt coola ut, man behover alltsa inte oroa sig for framtiden. Det ar bara att leva och inte glomma hur man har kul:D Eftersom vi inte gillade det klubben erbjod och trotta som vi var, blev det taxi fard hem. Taxi ar bra smidigt ibland, och denna taxichaffisen var tjotglad. Han fragade massor om sverige var bra att turista i, sjalvklart ar det det man skall bara aka till ratt stad, Goteborg.
Sondag, jag blev ju lite sen, man skulle ju visst stalla om klockan dar pa natten. Tror du att jag kommer ihag sana sma petitesser, ne det gjorde jag inte. Men kom mig i alla fall i vag och mote de andra damerna som dock hade kommit ihag de dar med klockan. Vi sag en park, elises springpark och som jag for stunden inte kommer ihag namnet pa. Sen park guell aven denna sondag, dock bara jag och mie, sa jag fick vara guide. tror jag klarade uppgiften, vi sag iaf parken. Sen hem for packning av vaska och matutfodring, det blev Elise som stod for matlagningen sjalv, thanks, jag packade och mie var och at pa egen hand. Matta och belatna bar det var mot upphamtning av Mie och darefter George Pane och kareoke. Det toppade inte riktigt forra veckan men kul var det. Abba sjongs denna gangen oxa, och det ar alltsa inga svenskar som sjunger utan folk i var alder fran andra lander. Vi blir dock lite pateriotiskt stolta och skriker texten for fulla muggar, denna gangen var laten Fernando, forra veckan var det Dancing Queen. Vi var kvar under hela kareoken som haller pa till 2 och jag och Elise drojde oss kvar lite till, innan sista gemensama taxituren i Barca. Vi sa adjo dar pa sondagsnatten, da jag idag mandag begav mig till en ny stad och nya aventyr, staden heter Valencia. Den verkar mest som en mellanlandning mellan Barca och Alicante. I Alicante skall jag traffa Raquel som jag hade utbyte med i 8an och traffat en gang senare for dryga 2ar sedan. Det skall bli kul men forst lite turistande i Valencia.

Ni far ha det sa gott
Kramar Louise

st patrick´s ikea och kareoke

Ja, jag har besokt ikea har i Barcelona tillsammans med Elise. Hon vill inte skiljas fran den svenska maten sa for henne ar svenska matbutiken pa ikea mycket bra. Jag tyckte att det var kul att se hur ikea sag ut har, har ju innan sett det i bade Kuwait och Polen. Snacka om att ikea har hittat ett vinnande koncept och drar in grymma stalar. Kant ar det ocksa, det var en japan som gar pa elise skola som fragade oss om vi hade namn med sana sota prickar over. Vilket vi inte har.

I torsdag var det St Patrick´s, vilket man far ta och fira, speciellt nar Elise & co ar stammisar pa en irlansk pub har. Vi stod i ko lite mer an en timme, men sen kom vi in och roade oss. Det var kul, vi fick st patricks hattar. De hade fargat en av olsorterna gron som traditionen sager men jag kopte ingen det var dyrt.

sen igar var vi pa park guell, som den halv galne arkitekten gaudi malat. Vet inte om han har blivit konstaterat galen men jag gor den psykologiska bedomningen, lr sa rokte han pa. Parken inneholl en hel del tokigheter, massa turister och folk som saljer saker till turisterna. Man fick ocksa en fin utsikt over staden. En trevlig liten utflykt, skall antaglien sen den igen nar mie kommer.

Sen pa sondag kvall bar det av forst till en irlansk pub for att saga hejda till nagra av elises kompisar som hade sista kvallen i barca. Sen bar det av mot stam irlanska puben for kareoke. Mycket kul tillstallning, Elise sjong en scouting for girls lat, mycket bra sa klart. Jag satt och sjong med i de flesta latarna, men tycker inte direkt att jag skall utsatta de andra for micksang. Kvallen avslutades med livin on a prayer, grymt bra slut. Hela stallet skriker ut de mest kanda raderna i refrangen:D

idag har jag mest strovat omkring, Elise gar ju i skolan idag. Senare skulle vi kolla in manchesterpuben. Vi har redan varit pa bar Berlin, som ligger valdigt nara mitt vandrarhem. Mitt vandrarhem ligger forovrigt i omradet med alla fancy kladmarken, vilket bara far mig att forundras hur mycket pengar vissa lagger pa klader. Sen ar det bra for min egen budget, koper ju absolut inget mer an mat och dricka. Sen aks det en hel del taxi, det ar ju enklast pa kvallarna och det ar hyfsat billigt.

kramar Lousie

btw

forresten var det nan som sa att karnkraft var bra och sakert?
hoppas att det inte gar allt for illa for dem nu i Japan och att vi sedan kan fa en debatt som resulterar i att vi slutar med idiotin!

allmana funderingar om livet

tja sana funderingar kanske inte hor hemma pa en reseblogg men det skiter jag i. For pa denna blogg ar jag envaldsharskare och gor precis som jag vill. Vilken vanligtvis brukar innebara att jag precis som alla andra manniskor pa den har planten befinner sig i sitt egna lilla ekorrhjul.

iaktagelser i Barcelona, de finns frukansvart manga skotrar/mopeder/mc och jag undrar varfor? De har en val fungerande metro aven om man i den uppenbarligen kan forlora saker, inget jag markt av och inget jag tanker marka av for den delen heller. Men metron kommer inom som mest 5min mellanrum, absolut inget man kan klaga pa. Sen finns det ju sjalvklart ocksa bussar och man kan ju andvanda de tva ben vi fatt att ga med. Barcelona borna verkar inte alls insett att vi faktiskt star infor och ganska snart paserar gransen for vad var planet klarar av. Det finns tunnor for sopsortering men nar privatpersonen sopsorterat klart och de kommer for att hamta upp skiten slangs allt i samma. For det finns tydlingen inget system for att ateranvanda. Tunnorna finns bara for att det skall se bra ut for EU, sa att de antagligen kan fa lite mer pengar fran den potten och sverige far betala mer. Nu har val inte spanien natt emot sverige sa inte alls, men landet spanien far enda en massa pengar fran EU och fortfarande finns det saker som knappast haller EU standard. Byggnadskonstruktorerna borde ju skjutas, bygga hus med en glas fonster ar rena idiotin. Sen vill de att man skall spara pa el och vatten osv. Isolera husen battre sa slipper ni lagga sa mkt pengar pa uppvarmning. Laste en artikel om att de skulle spara in pa centralvarmen och inte slosa med den, annu har jag inte varit i ett enda spanskt hus som kommer i narheten av att slosa med centralvarmen.

Jobbar vi for att vi skall spendera pengar pa saker som gor att vi vill ha mer och darfor maste jobba annu mer? Jag tror inte att man se ligger pa sin dodsbadd och tanker varfor kopte jag inte en iphone 4 eller den dar klanningen fran gucci. Daremot tror jag att man kan tanka, varfor spenderade jag inte mer tid med mina barn nar de var sma eller varfor stack inte jag och polarna ivag pa den dar segelsemestern som vi alltid snackade om men ingen tycktes ha pengar till. Okej man kanske inte ligger och angrar att man inte gjorde en segelsemester men ni hajjar ju anda vart jag vill komma. Varfor later vi oss paverkas av media och reklam sa mycket, jo for att media och reklamen ar utstuderad in i det minsta for att fa oss att spendera. Pa kuba kande jag inte sa stor behov av att handla, det fanns liksom inget som jag ville ha och inte var jag det minsta olycklig for det. Faktum ar att det ar ganska skont. Men nu har i spaninen vaxt natt slags behov av att shoppa, inte for att jag annu gjort det.
Okej nu ljuger jag, minnet ar bra kort, jag ville visst handla pa kuba. Men det fanns inget att handla, alltsa inget jag ville ha. Men enda, varfor har vi ett behov av att handla klader? Alla som jag kanner har absolut mer an nodvandigt med klader, men anda sager man ah jag behover ett par jeans till, eller en t-shirt till osv. Bara det att inte ens reflekterar over att man sager,till att man behover ett par TILL. Jag skulle absolut kunna anvanda mina klader i flera ar innnan jag skulle behova kopa nya for att de gick sonder. Men hur skulle det bli om alla manniskor helt plotsligt slutade handla klader. For det forsta skulle en himla massa bli arbetslosa, men tank hur skulle samhallet se ut utan alla kladaffarer? vad skulle vi gora med all den ytan? Bostader? Lokaler for organistationer och rorelser? vad skulle vi gora med tiden som kladerna tar idag, tiden det tar att valja ut vad man skall ha pa sig, tiden det tar for att handla kladerna? Hur skulle vi bemota varandra nar vi inte langre kan kolla pa nans klader och ut efter det placera dem i ett fack?


For att beratta lite om vad jag plyssar med, igar var jag och Elise forst pa second hand shopping. Det var harliga vintages butiker med massa gamla coola klader. Jag kopte dock inget, tyckte det var alldeles for dyrt for min smak. Innan jag mote Elise stod jag och vantade pa henne pa ett av de stora torgen har, som var helt tjockt med duvor. Jag kom pa att jag aldrig satt duvungar sa som man ser ankungar, svanungar. Hur lever duvungarna innan de ar fullvuxna? Efter shoppingen kakade vi och sen sa skiljdes vi at, Elise skulle till skolan. Jag tog det lungt och sma pysslade lite. Sen pa kvallen var det happy miercoles, glad onsdag, natt som de har med skolan varje onsdag, att de samlas pa nan bar och far forsta drinken gratis fran skolan. Det var trevligt.
Men tillstandsmyndigheten och nykterhetsrorelsen borde ju fa sketslaget om de aker utomlands, tex pa kuba bestaller man in hela rom flaskor till ett sallskap pa 3pers (de dricker inte upp hela flaskan nodvandigtvis, utan det som ar kvar tar de med sig nar de gar). Har i spanien att skolan bjuder pa forsta dricken, var tror ni hade det funkat pa burgarden? Det ar liksom en slappare installning till alkohol utomlands, fast de har ju inte riktigt supa skallen av sig traditionen heller.

Men men, nu borjar jag bli sa smatt hungrig, det ar ju lite samre med det dar med mat nu nar man sjalv ar kock.

Kramar Louise


dagarna efter ateruppstandelsen

som forovrigt verkar ha gatt massorna forbi. vilket ar forvanande da jag forsokte mig pa bloggvarldens langsta inlagg. Konstigt att inse men jag ar ju i och med denna blogg med i en varld som konstig. Den speglar val egentligen varan varld som vi lever i hyfsat bra. Nu innan jag loggade in pa mitt konto, satt jag och kollade pa forsta sidan pa blogg.se. Var varld ar sa frukansvart ytlig, allt handlar eller verkar handla om att mans kall visa upp en fin fasad. Du skall vara duktig, snygg och lyckad, det ar idag inte lika viktigt inom vilket omrade men de dar tre begreppen ar universella. Maste vi verlikgen vara sa forbannat lyckade? Jag skall absolut inte komma och saga att jag minsann inte pavekas de minsta av de idealen. Jag ar duktig och ar radd for att misslyckas, sa ar laget idag och jag vet inte om jag nog kommer att fortsatta lata det vara sa ocksa. For det ar ocksa natt, har man insett natt om en sjalv som gor en mindre "perfekt" skall man genast satta igang projekt forandring.
MINDRE YTLIGHET AT FOLKET, hasta revolucion;)

nu skall jag fortsatta med mitt reseberattande, har nu befunnit mig i barcelona nagra dagar. Jag har mest agnat mig at att landa pa kontinenten och i min sjal. Vad jag star i olika kannslomassiga fragor och sa vidare, bland annat drabbas av annu en slang hemlangtan och kubalangtan. Da ar fragan, hur behandlar man denna akomma? jag har inget riktigt bra svar pa fragan utan gor som jag brukar, forsoker skjuta det at sidan och inte tanka pa det. Det hjalper lite att borjar forsoka bena ut framtiden, jag har ju bara bestamt vad jag gor till och med 27mars. Efter det ar det en smula difust, spanien ar ju ett ganska stort land. Jag har insett efter min tid i Madrid att det ar inte sa kul att vara har sjalv. Vilket ar skont nu nar jag ar i Barcelona och har Elise. Men sen nar jag lamnar staden ar jag ater igen ensam. Jag har ju som ni vet vanner sedan tidigare i spanien, jag skall kontakta dem och har aven lite andra tradar att dra i.
Vill ni ha rena och skara Barcelona tips, foreslar jag att ni laser Elises blogg under fliken Barcelona tips. Har blir det ju aterberattningar om vad jag pysslar med men inga direktiv vart man skall vara.
Jag och Elise traffas forovrigt mest pa kvallarna da hon har skola pa dagen. Jag har annu inte kant av nagot jetlag och tala om, har i barca ar det inte heller konstig da jag gar och lagger mig och gar upp mer efter kubanskt tid. Jag sover lange har pa morgonen och lagger mig sent, vilket kuba tid blir att jag gar upp vid runt 6 och gar och lagger mig runt 20. Jag har ju anpassat mig lite efter Europa men kanske inte riktigt tillrackligt.

Det regnar har i barca och imorse vaknade jag till aska och buller. Tror minsann att jag foredrog nar det var runt 25=30grader och sol (jag har namligen valdigt lampligt glomt de dagarna som var en smula kallt och mulet pa kuba)
Men jag har hort att ni dar hemma nu inte langre inte ar forfrusna. Att varen sa sakteliga borjar leta sig uppat, det var ju roligt for er;P

kramar Louise som slutar detta inlagget nu, istallet for att fortsatta svamla lite om allt mojligt.

jag har ateruppstatt!

jag har varken dott eller gatt underjorden. det var datorkrangel, internetkrangel, blogg.se krangel osv. tingen har inte verkat for att jag skulle blogga, vilket resulterade i att jag nu inte har skrivigt pa sjukt lange.
Jag mar bra trots, forkyldning, tandvark, saknad av Kuba, Sverige, ogillande av hur man kostruerar hus i spanien. Just nu befinner jag mig i Barcelona, en stad som knappast behover beskrivning. Jag skall dessutom befinna mig har under ratt lang tid for att vara spanien, en ca 2veckor. Jag halsar ju pa Elise som pluggar spanska har, och om lite mer an en vecka kommer Mie ner. Men jag skall kanske inte borja med att beskriva det senast handa, utan ga tillbaka till kuba och det jag har gjort efter forra blogg inlagget.

KUBA
jag hade bara kommit till forsta veckan pa kurs 2 vilket nu kanns som valdigt lange sen.
Vi fortsatte i skolan som vanligt, vi tva elever och lararen. Hon berattade olika historier ur sitt liv och om kuba och fortsatte plugga den spanska verbgrammatiken som ar nastan oandlig. Jag har nu last ca 14 olika tidstempus i spanska, det finns nagra fler men de anvands inte sa ofta, 
modo indicativo= presente, preterito indefinido, preterito imperfecto, futuro, futuro equivalente, condicional simple,preterito perfecto, preterito pluscuamperfecto, futuro perfecto,  condicional compuesto.
modo subjuntivo= presente subjuntivo, preterito imperfecto subjuntivo, preterito perfecto subjuntivo, preterito pluscuamperfecto subjuntivo.
modo imperativo= presente.

Detta ar bara hur man bojer verb, och det finns naturligtvis oregelbundna verb. Jag kan anvanda det hysat bra nar jag skriver men nar man pratar ar det sjukt svart att hinna fa till ratt form, ratt bojning och ratt person.
Min larare var valdigt bra, duktig pa att lara ut och ganska bra pa att forklara sa att man forstod. Jag ar nojd med min tid i skolan. Det enda som var negativt var organistationen runt omkring. Det var hela tiden som tex folks visum strulade. Dels var det for att man inte fick utforliginformation innan over vilka papper man behover ha med sig och sedan for att han som har hand om visumen inte ar sarskild strukturerad och inte riktigt forstatt hur viktigt det ar nar man ar i ett land att ha papper som ar giltiga. Byrokratin ar ett faktum pa kuba, och man vet liksom inte vart man skall borja. Jag tror att jag fick mycket hjalp tackvare att jag ar ung, ensam tjej och folk darfor tog mer hand om mig, tog mig under sina vingar. Sen ar jag dessutom lung och forstaende och aldrig otrevlig (mot folk i allmanhet), men inte for det, villig att aceptera att nan kor med mig eller inte hjalper mig om det ar det som de har som jobb.
Vi gjorde inga utflykter med skolan i kurs 2, inte heller var vi med pa middagen hemma hos Ada som ar tradition for nya elever (vi var ju inte nya). Daremot hade vi en avslutningsmiddag hemma hos den andra lararen Anchel, som jag bara hade nan dag nar Ada var sjuk. Men man traffade ju anda honom mycket och det var han som gjorde utflykterna. Middagen var trevlig, maten var godare an hemma hos Ada, fast jag trivdes battre i det sallskapet. For Anchel hade ju haft en annan grupp svenskar nu nar jag laste kurs 2 med Ada. Vi fick vara diplom dar pa avslutningsmiddagen, och aven denna gangen fick jag exellente.

Jag var mycket med familjen i februari, for hade ju varit och sett det mesta av Cienfuegos under Januari manad. Men jag akte till granstaden Santa Clara och dar blev jag guidad runt av Olga och hennes kompisar. Santa Clara ar staden dar Che Guvaras kvarlevor ar begravda och det finns darfor ett stort monument over honom. Det finns aven ett museeum, men det var tyvarr stangt nar jag var dar. Sen fortsatte guideningen till torget, som var mycket livfullare an torget/parken i Cienfuegos. De hade ocksa en fin teater, ritad av samma arktitekt som ritat Tomas Terry Teratern CF. Efter torget hangde vi ett tag pa Santa Claras Malecon, som dock inte ligger vid vattnet da det inte finns natt hav i Santa Clara. Staden ligger inne i landet, men skulle tydligen bestamt ha en malecon. Efter det byte vi stalle for hangandet och gick till ett cafe som var valdigt for alternativa/konstnarer/rastafaris/rockeres osv. Dar hade nagra vanner till Olga en konstutstallning, som var helt okej men det var en del grejer som inte direkt var nytankande. Sen begav vi oss hem till Cienfuegos, som ar den staden som jag gillar bast. 

Vi hade en avslutningsfest for mig, som var jatte trevlig och skoj. Det dansades, spelades domino, ats och dracks, en lyckad tillstallning:D men festen var en vecka innan jag skulle aka, for fran borjan skulle jag resa vidare pa kuba lite, men sa blev det inte. Men vi brydde oss inte om att byta datum. 

jag akte sorgsen till Havana den 5mars, men jag har redan sa smatt planer pa att aka tillbaka vilket inte gjorde det lika jobbigt att lamna. Men 5mars lamnade jag staden som varit mitt hem for tva manader, dar jag lart kanna underbara manniskor. 

Jag hade lite drygt tva dagar i Havana, flyget till spanien avgick pa kvallen den 7. Jag bodde i casa aven i Havana. vilket var trevligt. Tog en formiddagstur med turistbuss, aven om det inte ar natt jag brukar gora sa hinner man ju se mycket av staden pa kort tid. Aven om det blir ratt turistigt pa de stallerna dar man kliver av bussen, med folk som tigger pengar, saljer saker till hutlosa priser jamfort med vad det egentligen kostar. Forutom den turen, gick jag mest omkring och sag mig om. Havana ar forhallandevis sakert, for att vara en sa stor stad. 
Pa kvallen den 7 gick som sagt flyget, dock en timme tidigare an vad det stod pa min biljett. Blev dock inget problem med det, eftersom de i casat sagt att man skulle vara 3timmar innan pa flygplatsen. Sen kom jag fram i Madrid mycket senare an vad jag skulle. Men det var inga problem sa, det var bara det att det inte stamde med det jag bokat. 

Allmana kuba tips (kommer nog komma fler, om jag kommer pa fler):
Jag tycker att aker man till kuba skall man absolut bo i casa particular, det ar det trevligaste sattet att resa pa. Man kommer nara Kuba, far bra service vilket det ar si och sa med pa hotellerna, man ar aldrig ensam (du kan alltid prata med dem som du bor hos). Sen ar det klart att service och sa ar olika pa olika casan, men i det stora hela ar det mycket battre an hotell.
Akt till Havana sist, sa du vet de verkliga priserna pa saker och ting, visst det ar inte dyrt for oss att betala turistpris men det ar ju sjyst att man vet om att man gor det. Du kanner landet pa ett annat satt om du besokt sma staderna forst. Du kan tex som jag gjorde och ata kuba lunch, pizza som nan saljer fran dorren for nara pesos i stallet for att handla en likvardig pizza pa nan resturang for dollar.
Pa kuba har man tva valutor, conventible CUC som jag kallar dollar och moneda national som jag kallar pesos. Det ar ju inte bara jag som kallar valutorna for dollar och pesos, men valutorna har manga olika namn vilket kan bli en smula forrvirrande. 1 dollar ar 25pesos, "de stallerna som ar for turister" ar det dollar och "de stallerna som ar for kubaner" ar det pesos. Sen ar det ju en och annan turist som betalar med dollar nar det skall vara pesos, vilket uppskattas av den som tar emot det, i och med att dollarn ar vard mycket mer. Pengarna har namligen samma tecken, nar man varit i landet ett tag lar man sig vart man skall anvanda vilken valuta. Sen manga turister ror sig bara med CUC/dollarn.



SPANIEN
Jag kom till Madrid sent pa tisdagkvall, sa mamma och pappa fick boka ett hotell vid flygplatsen. Mycket flashigt sandant blev det, med dator och grejor pa rummet. Men frukostbuffen var inte i klass med City Hotel, vilket visar att vi har en mycket bra buffe. Sen bar det av med metro in till Madrids centrum, for att forsoka leta ratt pa ett vandrarhem som hade hyfsade priser och for att kopa spanskt simkort till mobilen. Simkortet tog manga om och men innan jag fick fixat, lamnade det at sitt ode ett tag pa dan for att ta tag i det storre problemet. Ha nanstans att sova. Gick till turistbyran, fick nara namn och internetadresser. Siderna pa natet hade inte mycket att gora med varndrarhemmet och turistbyran kunde inte hjalpa mig med att boka lr liknade. Sa jag gav mig ivag till det ena, som visade sig vara fullt. Men dar var de iaf vanliga nog och horde med det andra om det fanns rum. Det gjorde det, vilket var skont for jag var riktigt trott efter att slappat alla mina vaskor runt omkring i staden. Vandrarhemmet som jag kom till var helt okej, men de var fullbokade resten av vecka. Sa jag hade bara lost boende fragan en natt. Men nar jag lost den for natten i alla fall, sa akte jag in till stan och fixad mitt spanska simkort. Det ar faktiskt ganska dyrt det har med telefoni i spanien, sverige ar mycket billigare. 
Sen pa kvallen var det dags for nasta rond i vandrarhemsletande, vilket inte gick sa bra. Jag hittade dock ett budget hotell som jag bokade for 2natter. 
Sa tordagen blev det till slut lite ork och tid for sigtsing i Madrid. Strovade omkring och sag mig om, tycker att det ar ett ratt sjyst satt att lara kanna en stad. Det ar forovrigt jatte kallt i spanien, jag hade leggins under mina byxor och tre lager trojor med en riktig tjocktroja ytterst anda fros jag. Jag vet inte om jag namt det tidigare, men spanjorerna vet ju inte hur man bygger hus! Det ar sa himla kallt inomhus, det ar en kyla som jag inte klarar. Det ar mycket varre att det ar 10=15grader inomhus an 15minus ute. Sen ni dar hemma tycker nog inte att det ar sa kallt har, det ligger mellan 8=16 grader. Men nar man ar van vid att temeraturen ligger mellan 25=30 grader sa ar det valdigt kallt, speciellt efter som det ar kallt inne ocksa. 
fredagen hade jag bestamt mig for att jag skulle ga pa de bada stora konstmuseerna i Madrid, vilket visade sig vara ett bra beslut da det regnade hela dagen. Gick forst till Mueso del Prado som har mycket fin gammal konst, romantik, barok osv. Det var kul att fa se en del av de konstverk som jag tidigare bara satt i bocker, men jag tror inte att jag kommer plugga konsthistoria som jag en gang ville. Jag gick mycket och tittade pa hur kvinnor resp. man blev forevigade. De manliga kostnarerna har en stor obsesion for brost, det var nakna brost pa nastan varanda malning. vilket efter ett tag blev ratt storande. Sen hade man iofs lite mer halsosamt midjematt som ideal an vad vi har idag. 
Sen gick jag till Reina Sofia, som har mer modern konst, mycket surealism osv. Sag Guerinica av picasso, vilket var lite frackt iom att det ar en sa kand manling. Men jag kanske skjuter mig sjalv i foten, jag forstar inte mig pa picasso. Varfor han har blivigt sa kand, det ar ju bara en massa kladd. Daremot Salvador Dali som malade surealistiskt men jag maste saga att jag ar imponerad av den teknik han hade. Det ar sa manga olika saker i verken, som gar in i varandra, men pa ett snyggt satt.  De visade aven filmen, den andaluskiska hunden, som ar en hel konstig film, men som vi fick se i skolan. Minns dock inte vilket amne, svenska?
Jag fyllde iaf pa min kulturella kovt ganska bra, och det var kul att fa se allt i verkligeheten.
lordag begav mig tidigt mot Barcelona och Elise, det holl dock pa och bli som Berlin med bussen. Jag och stora marginaler ar inte alltid vanner. Bussresan tog dryga 8timmar, med tva stopp for att ga pa toa och slosa pengar om man ville. Sen sa kom Elise och motte mig pa stationen, vilket var valdigt kul att fa traffa henne. Vi har ju inte setts sen i december, 27 lr 28 for att vara narmare bestamt. Barcelona valkomnade mig med sporregn. Vi lamnade av mina saker pa vandrarhemmet och sen bar det ivag for att fa se hur Elise har det. Traffade nagra av Elises kompisar, vi gick ivag till en bar som var skit skumt/frack inredd, lite madam tusa (hur hon nu stavas)
over det hela. Har i Barcelona borjar man forfesta sjuktsent, vi var bara med pa forfesten som agde rum efter 12 pa kvallen.
sondag ar idag, och an sa lange har det inte hant natt.

kramar Louise


RSS 2.0