Granada och Sevilla

Jag kom till Granada pa en lordag eftermiddag, hela familjen var och motte mig vid stationen och det kanndes trevligt att vara tillbaka. Vi akte hem och jag fick traffa det nya tillskottet i familjen, en liten hund som heter kenia. Marina hade hittat henne losspringade och herrelos en dag sag hon hade blivit omhandetagen av familjen. Det marktes fortfarande lite smatt att hon antagligen blivit utsatt for slag osv. Jag och Marina tillsammans med en annan tjej som jag ocksa traffade genom utbytet, Claudia akte in till Granada. Marina och Claudia bor i en by som ligger lite utanfor Granada. Vi akte in, at creps med choklad. Senare pa kvallen kom aven Lorena och vi alla 4 at lite tapas och sag pa film. De hade en filmsida dar man sokte pa film och kunde se 75min utan reklam och helt gratis. Sen skulle man tydligen vanta 30min lr betala, det rackte med att uppdatera sidan nara ganger sa var vantetiden 1min. Har vi natt liknande i Sverige?
Sondag betyder slaktmiddag, denna sondagen var det paella hemma hos marina. Faktiskt sa avar denna paellan helt okej (jag har innan inte tyckt att paella varit sakskildt gott.) Marina har gor goa morforaldrar, aa foraldrar for den delen med. hennes mamma som ocksa heter marina ar jatte snall och trevlig. Mammor verkar vara det runt om i varlden. Egentligen undrar jag varfor man umgas sa mycket i samma alderskategorier? gamlingar ar trevliga sa aven mammor, jag har kommit fram till att jag trivs ratt bra i sallskap av folk som ar aldre an mig.
Jag turistade inget sarskilt i Granada da jag redan sett allt med guide nar vi var dar med skolan. Pa dagarna var jag hemma och tog det mest lungt. En kvall var vi hela familjen ivag och kollade pa en konstutstallning gjord av en lokal konstnar, med honom sjalv som guide. Dock pratade han alldeles for mycket och avancerat for att jag skulle forsta allt. Men bilderna sager ju en hel del sjalva. Han hade malat direkt pa vaggar och tak, grymt coolt faktiskt och han var duktig. De hade gjort ramar enda runt konstvarken och de ramarna ahade marinas pappa gjort som ar snickare (tror att han ar finsnickare).
Jag var aven med pa en av marinas danslektioner och kolla pa. vilket man inte alls brukar fa lov att gora i sverige. Marina haller dessutom engelska lektioner for barn, nagot som inte jag skulle vaga mig pa och da pratar jag battre engelska an marina. Fast iofs hon pratar minst lika bra som deras larare och pluggar engelska pa universitetet sa de lar sig sakert en hel del.
Jag och marina var inne en gang till i Granada pa shoppingtur, jag kopte vykort och en flaska vin till marinas pappa som pa sondagen (sondag nr2 som jag var dar) blev overraskad med ett kalas. Han hade pa torsdagen fyllt 50ar, pa torsdagen var vi hemma hos morforaldrarna och at tapas.
Som sagt marina och marina hade fixat ett kalas for honom, tror inte att han hade anat natt innan sa det var kul. Det var en tapas buffe ute pa garden tillsammans med slaktingarna och grannparet som de var valdigt bra vanner med.
pa tisdagen gjorde jag smorgastarta som jag aldrig tidigare lagat med det gick bra, alla blev nojda. de tyckte att den var valdigt god och slog fast att sverige hade godast mackor. mamman hade namligen last om smorgastarta pa en spansksida, sa da nar de hade en svenska boende hos sig passade det ju bra att jag tillagade ratten.
onsdag eftermiddag bar jag mig av till Sevilla, har skall jag vara tills imorgon eftermiddag.
Sevilla, alltsa,
torsdagen angades at att strova omkring och se det man skall se, fast visserligen bara fran utsidan men enda. Besokte plaza españa, vilket de har i nastan varje stad, men av de jag varit pa sa ar plazat i sevilla helt klart vackrast. Sa besoker ni nan gang sevilla, missa inte plaza españa. Jag sov aven siesta, for nu borjar det bli riktigt varmt har i spanien och sevilla i synnerhet. temperaturen ligger strax over 30grader, sa man haller sig i skuggan om man skall orka gora natt. Pa kvallen motte jag upp med Mabel, som ar kusin till en av grannarna pa kuba. Jag, mabel och hennes kompis gick for att ata tapas, jag hade redan atigt vid 19tiden for det var inte bestamt att vi skulle ata sa jag ville inte vara hungrig. Vi motes upp runt 21.30, sa maten at vi inte forren runt 22.30. Det komemr bli konstigt att ata 16.30 hos farfar sen, da jag nu ar van vid att som tidigast ata middag kl.19, oftas blir det runt 21. Vi at forst nan slags friterad spenatmassa (som faktiskt smakade gott, jag ar inget stort fan av spenat) och sen kyckling. Resturangen vi var pa var sa smockad med folk att vi at staende, men det var inte alls konstigt har. tank va mycket mat man kunnde salja i puben om folk stod som packade sillar och at. Okejda riktigt sa illa var det inte, men det ar vanligt att man far sta upp att ata. Pavag till och ifran detta stalle sa passerade vi ett torg dar en paroktarkitekt fatt harjat, han hade skapat nan vit futuristisk skapelse. Vilket ar jatte vackert och passande i ett gammalt kvarter, det ar alltsa inte bara i goteborg/sverige som det slosas pengar pa onodigheter.  
Idag var jag pa katedralen som jag blivit rekomenderad att ga till, jag kan inte rikigt tala den katolska kyrkans pralighet. Sen undrar jag, betalar man i sverige for att ga in pa vadstenakloster, uppsala katedral/kyrka, storkyrkan i sthlm? For har i spanien far man betala for att ga in i alla kathedraler, (atminstone valdigt manga av dem)
Sen besokte jag aven ett slott, jag sag mestadels tradgarden, som var valdigt vacker. och snacka om att de kunde gora fracka tratak forr.
nu skall jag ut och ata middag, kl ar nu ca 21 sa det blev sent idag med.

hasta luego!
imon bar det av till malaga som ar mitt sista stopp i spanien for denna gangen

Granada, men framfor allt nyheten, hembiljett kopt

Hejsa

Jag ar fortfarande i Granada hos min van Marina.
Det ar mycket trevligt, imorgon skall jag vara med pa 50ars kalas.


Mer om Granada sen,

JAG HAR KOPT FLYGBILJETT HEM! gaah lasktigt som skjuttan. Men nu ar det kopt. Jag aker fran spanien den 18april och ankommer 19 april pa arlanda flygplats. Turen gar via norge med ett stopp pa nara timmar. Fran arlanda skall jag ta mig till Gavle och besoka min farfar nagra dagar och sen bar det av hem till Goteborg.  
Det kanns en smula konstigt att det liksom redan skall ta slut, att jag redan skall tillbaka till vardagen. Visserligen har jag levt vardag bade pa kuba och har i granada och nagon slags vardag blev det aven i Barca. Men samtidigt skall det bli skont att komma hem till allt och alla:D for visst har jag saknat er under min resa. Men samtidigt finns det saker och manniskor fran min resa som jag kommer att sakna nar jag kommer hem. Kanske skall jag inte sitta har och utvardera resan jag har ju lite kvar. Skall till Sevilla och Malaga (dar planet lyfter ifran) forst.

Kramar Louise

jag glomde visst....

jag skrev ju att jag var trott, glomde att fortalja vad jag haft for mig har i Alicante. Som sagt kom jag ner i onsdags, var tankt att jag skulle traffa Raquel redan pa onsdagen, men hon hade skola nar jag kom och sen vet jag inte vad som gjorde att hon inte horde av sig. I alla fall jag strovade omkring en smula och satte mig pa pradon och kolla pa folk, en trevlig sysselsattning som jag agnat mig mycket at under min resa. At lite glass strova lite till i solskenet, har ar det faktiskt en helt okej temeratur, som maj ungefar. Sen tillbaka till hostalet, Raquel horde som sagt inte av sig under hela onsdagen, sa jag tog min bok, Alkemisten, och kopte mig en pizza och satt pa en trappa sjalv och tyckte att jag var lite ensam men att livet enda ar ratt gott. Jag hade ju min bok, och det ar minsann ett utmarkt sallskap, speciellt eftersom att det ar en bra sadan. Sen nar jag kom tillbaka, sa hade jag fatt en rumskamrat som var svenska fran Sthlm. Sa vi pratade en hel del om bade det ena och det tredje.
Torsdagen, pa Raquelfronten intet nytt....jag sov hela formiddagen och sen at jag lunch pa ett trevligt stalle och tog min bok till standen och laste ut den. Satt pa stranden under eftermiddagen, horde bade svenska, spanska, engelska, italienska, tyska och sakerligen mer. Det var ett himla kackel pa folket runt omkring men det var bara trevligt, nar boken tagit slut hade jag ju tillgang till andra historier. Sen vid 17tiden har Raquel hort av sig pa FB, jag kunde komma till henne pa middag. Vilket jag gjorde, efter att ha snackat lite till med svenskan. Jag kopte med mig en flaska vin, som uppskattades. Kom dit efter lite virrande med bussen. Raquel bor nu alltsa har i Alicante, tillsammans med en annan tjej fran Villena hon var dock inte med pa utbytet men jag hade traffat henne. Sen sa bodde en tyska hos dem, plugga pa universitetet lr natt, forstod inte riktigt vad hon gjorde. Sen fick jag lite sma pikar for min spanska, jag snackar tydligen spanska med en Kubansk dialekt, vilket iofs inte ar sa konstigt. Men det verkade som under raderna att det ar den spanska spanskan som man skall prata att den ar det riktiga och inte den sydamerikanska, sen ar det ju bara fragan vilken som pratas av flest. Och dessutom lyckas jag gora mig forstad och forstar ar jag nojd.
For att aterga till mina vardar de bada gick andra aret pa universitetet, bada ar ocksa 91or men har slutar man "gymnasiet" ett ar tidigare och troligtvis gar de allra flesta direkt till universitetet. Raquel pluggade spanska och litteratur och skulle bli larare for "gymnasiet". Spanien har ett annorlunda skolsytem man gar i en skola tills man ar 11/12 och sen en annan fran 12/13 till 18. Det kandes valdigt vuxet att ha egen lagenhet, vara pa andra aret pa universitetet. Deras lagenhet var dessutom valdigt fancy, nybyggt och valdigt uppiffat. Sa det kandes inte direkt som en studentlagenhet.
Fredagmorgon, Raquelslagenhetskompis kom och hamta mig pa hostelet (Raquel hade lektion) och sen begav vi oss hem till dem. Det blev en himla massa stoj hemma hos dem, for Irene och en tyska som bodde hos dem samt nagra andra kompisar skulle pa en universitets grej pa eftermiddagen och det skulle fixas infor den. och Raquel skulle till Madrid och hennes pojkvan dar. Men vi at allisammans lunch ihop, sen slappte de av mig i narheten av hostalet y aqui yo estoy. Imorgon bar det av mot Granada som sagt.

Chao
Louise

livets sma funderingar

jag borjar med att saga att jag ar en smula trott sa om inlagget blir en smula ostrukturerat sa beror det pa det, jag vet val inte ifos om jag ar sa dar himla strukturerad nar jag skriver i vanliga fall heller. Men det ar klart jag ar ju inte den mest strukturerade personen sa varfor skulle jag skriva strukturerat.

Jag har varit hos Raquel nu pa formiddagen, trevligt. Men nar man ser kompis gang prata och flamsa sa saknar man de sina. Att sitta med sina kompisar och flamsa och tramsa om allt som varit och skall komma. Alla intern skamt som finns och bara den dar vanskapen som finns. Gud vad jag saknar alla mina kara vanner! Till sommarn da smaller det;)
Men jag har kommit framtill att vi manniskor ar bra lika, men enda skall vi likt forbannat dela upp oss i grupper, stanga ute vissa, ser ner pa andra och ha vissa som man avgudar. Nar vi alla egentligen ar sa himla lika, fast enda olika.
Som om vi bara ger varandra mer karlek och varme sa minskar varldens morka sidor. Sa borde i alla fall ekvationen vara, om nu 1+1=2 i det verkliga livet. Sa om vi plussar sa minskar det pa minussidan.
sa jag uppmanar till kramkalas, om du kramar 3 och sager till dem att de ocksa maste krama 3 osv...sa har snart hela varlden fatt en kram.
Det ar sa vi kommer att losa varldsproblemen.

Imorgon skall jag till Granada och MARINA:D:D det ar tjejen som jag traffade pa mitt utbyte pa gymnasiet. Hur lange jag skall vara dar och vart jag skall sen vet jag inte....den som lever fa se och det tanker jag ju gora.

tjo flojs
hasta luego
Louise

RSS 2.0