vardag

hej

nu har det borjat bli lite vardag over det hela. Och jag borjar att langta hem sa smatt, till alla er, till att inte vara gast i nan annans hus och att jobba. Jag vill jobba, saknar jobbet, att kanna att man utfor nagot och veta att man drar in deg och dar med inte behover tanka sa noga pa vad man gor av med. Sa aa jag har val haft min semester nu, men jag tror samtidigt att nog racker med sa dar en veckas jobb sa skulle jag tycka att det skulle vara sjyst och vara ledig igen. Men mamma och pappa, jobba inte ihjal er nu! kanns synd att man inte kan hjalpa till eftersom det verkar som om jag hade behovts. och jag vill ha samtal!

Har varit pa tva till salsa lektioner, har inte riktigt bestam natt om hur lange jag skall fortsatta men det ger val sig. Han som jag har lektioner med har 2tim pass 3ganger i veckan, jag har 1tim pass 2ganger i veckan, sa det blir ju ganska bra. Vilket ocksa gor att jag ar i fokus pa mina lektioner.

Forovrigt blev det inget med traning, hon tranade inte i mandags och nar hon skulle trana i tisdag var jag pa baseboll. Jag var dar med svenskarna, trevligt, men sporten ar som sagt alldeles for seg for mig. De sasar bort en massa tid och sen e de action pa ca 10s.


i onsdags var jag pa forst en typ guidad tur av stan. Det var mannen som jobbar pa stans restaurerings kontor (typ natt sant) som berattade historian om byggnaderna runt omkring torget och hur stan grundades. Cienfuegos ar andra stad i provincen, Santa Clara ar den som har alla institutionerna men degen fanns|finns i Cienfuegos. Sa det ar ju inte konstigt att det kanns bra sa dar i andra staden;) De har mycket utveckade program for hur de skall bibehalla de gamla byggnaderna, men inte riktigt pengarna for att gora det. Sen har de ju orkanerna varje ar som sliter pa byggnaderna.

Sen var vi pa CDR som ar comite de defensa de la revolucion (natt sant), de forsvarar de som revolutionen forandrade. Alltsa hela det kubanska systemet, de organiserar och utfor mycket blandade uppgifter. Men det var tex den organisationen som fatt 100 000 att lamna blod under 48timmar som skickades till ett jordbavningsdrabbat omrade i sydamerika for nara ars sedan. Det var mycket intressant att lyssna pa. Sen fick vi lite tilltugg efterat och det var nog det konstigaste mixen jag varit med om, vitloksbord med rulltarta uppe pa. rulltartan var nan sott sylt i, sa det var en mycket konstig blandning.

Igar var jag pa fest med svenskarna, en mycket trevlig tillstallning. Det var en som akte och nagra som kom till Cienfuegos. Sa vi satt pa terassen och snackade om allt mojligt och sen bar det av till Bennys. Som aven denna torsdagen var fullknokad, sa pa torsdagarna gar jag i fortsattningen inte till Bennys.
Klubben heter Bennys efter Benny More (las efternamnet pa svenska), en mycket kand sangare harifran.
Men det var verkligen en mycket lyckad kvall, sjukt kul. Synd bara att de har svenskarna aker till andra delar pa kuba, nu efter nasta vecka som ar sista veckan pa den kursen. Men det ar tva som skall vara kvar, langre an vad jag skall, sa det ar skont att det inte byts ut helt svenskarna man umgas med.

Sen hanger jag ju framst med Kubaner nar jag inte ar i skolan.

Sa imorgon skall jag ut med Kubanerna :D
och pa sondag skall vi svenskar till stranden om det ar fint varder.

Hasta luego!
Kramar Louise

Jardin Botanico, Trididad, salsa, Bennys, konsert

Hejsan hoppsan! maste bara saga att ni har for er en massa hyss dar hemma!
Och pappa sjalvklart har jag skrivkramp, men du har ju samtidigt svart for de dar med att lyfta luren;) hahaha jamfort med karlsson, sonen och hans polare ar som karlsson. De pa stan e pa ett satt som man inte ar van vid och det ar jobbigare.

Men veckan som gatt>

Tisdag>
betalade skolan, och det blev inget besok pa den dar revolutions grejen da det var flera sjuka och borta av andra anledningar. Sa vi skall besoka det nan annan gang. Sen pa kvallen, begav jag, Olga, Genaro (granne, gay, 45+, snall), Roberto, Robertos kanadeniska >pojkvan< och tva till tjejer fran kvarteret ivag ner till Malecon och dar det var en konsert.
Bandet var hyfsat, jag satt mest och tittade pa folket, vissar (de allra flesta) har fruktansvart ful stil. Nar bandet slutade fortsatte vi till klubben i narheten. jag gick dock ratt tidigt fran klubben, da jag hade skola dan efter, Roberto och co. gick samtidigt sa jag fick sallskap hem. De andra var kvar pa klubben och det blev en ratt blot kvall for dem. Har pa kuba bestaller man in hela flaskor nar man ar gang, da sa koper de en flaska rom och lite cola burkar till de. Sen allt dricks i plastglas, fruktansvart exkulsivt.

Onsdag>
Upp tidigt och ivag till busstationen, for vi skulle pa skolutflykt till botaniska. Sa in i den mkt skraltiga guagua (bussen kallas sa har), och ivag, tradgarden ligger 15km utanfor stan. Nar vi kom dit fick vi en guidad tur, med engelsk guide. Tradgarden var jatte fin, mycket intressanta trad. Bland annat bambu som vaxte i en cirkel, hade garna bott i de huset nara natter:D De finns inte narga farliga djur har sa det hade ju inte varit nara problem sa. Forst gick vi en stracka pa 1km dar guiden visade oss olika trad och berattade olika historier om dem. t.ex. var det ett trad som kallades for teleskop trad, for om du blir traffad av frukten ser du alla stjarnor som finns. De hade aven ett vaxthus, med en del med skugga och hog luftfuktighet och en del med kaktusar. Tradgarden var valskott och som sagt mycket fin. Sen nar vi gick darifran fick vi sitta inne i byn och vanta da bussen inte skulle ga foren om en timme, planering.... Vi kopte varma mackor med ost av den lokalebagaren, de var dock inte sarskilt goda, sa byns honer och hundar blev glada. Det blev dock fullt race pa honerna da de var en som klippte biten med brod och sen jagades den av 2 andra honer lange,lange.
Inte som hundarna, nar en fick en bit, tittade den andra pa oss med sina hundogon tiggde om mer. 

Torsdag>
Vanlig skoldag igen, dock sista innan helgen sa vi fick jatte laxa som jag skall gora imorgon. Sen var jag pa salsa lektion, som fixades via skolan. De var bara jag och en till pa den avancerade, och jag kunde mer an honom och ar mer dansvan.
Sa jag vet inte om jag vill fortsatta, det kostar ju inte mycket men det ar ju anda pengar. Det ar inte bra att lara sig att dansa med bara en person och eftersom jag kan mer sa kommer det ju droja innan jag verkligen far kampa for att lara mig. Pa kvallen gick jag och Olga ut till Bennys, stans inne stalle. Det ar inomhus, vilket resulterade i att det var sjukt varmt. Men det ar lite forvanade, kubanerna som ar sa himla pa pa dagen ar nastan mindre pa pa kvallen an svenskar.

Fredag>
Jag, Roberto och kanadensan akte till Trinidad, grann staden ca 1timme bort. Det var meningen att vi skulle aka buss, men  det slutade med att vi akte taxi till samma pris som bussen. Det visade sig dessutom vara janke bil, en svart gammal ford, me vingar och allt.
Den var ju sliten sjalvklart, men inte sa sliten som de lador jag akt i. Lada ar en ryss bil som e typ som volvos 240, lika pimpad som hemma. Bilarna ar forovrigt sjukt pimpade, me hogtalare och klistermarken pa lacken och shit. Men dorrarna gar knappt att oppna, saterna ar sjukt nedsuttna osv. Men janken holl sig mycket battre an ryssen, och den var val en 20ar aldre dessutom. Sa jankarna byggde helt klart battre bilar an ryssarna.
 Men for att aterga till Trinidad, det ar en mycket gammal stad, kullersten pa gatorna och allt.
Det var fina gamla koninal hus, det var en fin katolsk kyrka lagom pakostad inte sa blingbilng som de ar i europa. Men mysig stad forutom att det var folk hela tiden som ville salja saker eller att man skulle skanka pengar till dem. Sant ar sjukt jobbigt, och man blir bara jatte trott. Men det var en fin stad och det var skont att bli guidad och att sa fort vi skulle nanstans sa var det Roberto som fragde. Jag behovde bara hanga pa. Men jag gillar Cienfuegos mer an Trinidad, men guidboken gillar Trinidad och det var val darfor som att det var sa turistigt.

Lordag>
Forst hem till lararen for att ata middag med klassen. Det var trevligt! Men jag gillade dock inte maten, men men. Trevligt var det nar vi val kom dit, han som skulle mota oss var ca 1tim sen…till rage pa de regna det.
Vi fick prova pa att spela domino, jag fattade inte riktigt reglerna men vi vann nara ganger. Sen in till stan for utgang med kubanerna. Nar jag kom, jag hade segat mig lite da vi ingen annan gang kommit ivag innan 23, men just denna dagen hade de dragit tidigt. Vi hade namligen inte kommit overrens om en tid, sa jag gick till nara andra som oxa skulle ut dock tog det mkt lang tid innan de var klara. Sen skulle vi aka bil dit, de tar typ 5kvarter bort, men jag fick ju vanta. Har liksom inte nan lust att trava omkring sjalv pa kvallen, aven om de sager att det ar en saker stad. Nar jag till slut kom till klubben hade jag roligt! Vi var pa Bennys igen, mycket battre denna gangen, inte lika fullt. Sen har jag fatt forklaringen pa varfor de inte ar pa mig pa klubben, de ar pa Olga och fragar henne om vad jag heter, om jag har kille och om de kan dansa med mig. Hon sager att de skall fraga mig, och det verkar val som om de inte vagar det.

Sondag> hande inte sarskilt mycket, jag gjorde laxan. Till helegerna far vi lite store laxor, det svara med dem ar egentligen inte spanskan, sa lange man  hittar ordet I ordlistan, det svara ar att komma pa vad man skall skriva och fa lite rod trad pa det hela. Denna gangen skulle man skriva om nagon av ens resor, jag tog Berlin. Det var forsvart att sammanfatta Indien pa sa lite text.

Mandag> idag, varit I skolan, gjort laxan. Det var meningen att vi skulle ut idag, men jag tror inte att det blir sa. Sen skulle Olga borja trana idag, sa jag fraga om jag fick hanga pa. Alltsa skall jag borja trana idag, ar dock inte helt sakert att det blir sa. Det ar ju lite si och sa med vad man bestammer och vad som blir av.

Apropa sverige, vi hade en laxa dar man skulle beratta hur man tillagade nagon svenskratt, jag tog midsommars mat. Ada tyckte val lite att det var ju inte mycket man tillagade, det kan jag val halla med om, men jag anvande ju lika manga verb som de andra och mycket svenskare blir det inte. Iaf precis nar jag berattat om midsommar luktade det nyklippt gras, snacka om att det fick en att langta hem eller aa till den svenska sommaren. Det luktar val knappast nyklippt gras hemma nu. Sen nar vi var pa konserten i tisdags fick jag festivalfeeling. Och alla ni finns ju med hela tiden, men an har inte hemlangtan drabbat mig natt fruktansvart. Bara nara sana sma fornimelser.

Kramar Louise


Helgen och feministen i mig borjar bli forbannad!

Lordgen spenderades i lungt tempo. Hangde med familjen m. vanner. systersonen som e i huset i stort sett varje dag, i lordags var hans dotter dar med och hon och jag forsokte kommunicera, det gick sa dar. Man har val lamnat de dagar da man kunde leka osv utan att anvanda sprak. Sen pa kvallen gick jag, Olga, Maidy(som ar olgas van, som ar as sjyst), maidys pojkvan och ett annat par som jag inte traffat innan. Det var trevligt och roligare an kvallen innan me olga. Men det blir liksom inget tryck pa utomhus stallerna. Man dansar mellan borden och jag tror att de stallerna gor sig bast nar man ar stora gang.

Sondagen gick nastan annu langsamare an lordagsdagen, forutom de ganger da jag holl pa med min laxa. Snacka om att det var ett tag sen och det ar minst lika roligt nu som da. Men den har gangen skulle vi skriva om vara drommar infor framtiden, vilket ar kul men inte helt enkelt. forsoka hitta ord som genus, mannskliga rattigheter, hallbar utveckling, biogas, solengeri mfl. i ett ficklexikon. Vindkraft fanns med, men da trodde olga som kollade igenom laxan for mig, att det var ett felstavat/pahittat ord. Vilket far mig att vilja halla en forelasning om fornyelsebar engeri.

Idag gick jag till skolan, da jag tankte att jag behover motion. Vilket verkligen stammer, jag ater tex glass ca 2ganger om dagen. Men jag tror att avgaserna gor att jag forlorar mer an ja vinner pa att ga.
Sen lyckades jag se en runkare, aa ni laste ratt. De andra i klassen har berattat om detta >fenomen< som jag lyckligtvis inte sett innan. Men det gjorde jag som sagt idag, han satt och gomde sig i buskarna in vid trottoaren vid huvudvagen in till staden. Han var >fredlig<, gjorde inget mot mig, sa men det var ju ganska obehagligt. 

Men an, nu i efterhand vilja strypa alla avarter till man som finns i denna varld. Jag ar en smula forbannad pa alla man som tycks tro att det offentliga rummet tillhor dem och att de far bete sig som de sjalva vill.
Kubanska man har ovanan att saga psst,psst om de vill ha kontakt med en, jag ar fan ingen javla katt. Nar man gar pa gatan ar det folk som vill ha kontakt med en, och det ar inte bara en som fragat om man har/vill ha pojkvan. Vilket borjar gora mig sa smatt forbannad, da det finns vanliga manniskor  och jag vill inte ga runt och snasa av folk samtidigt som jag inte vill ha kontakt med idioter. Det ar val tur i oturen att jag inte kan mer spanska, for i sa fall hade jag snart skallt ut nan. Men det ar inte bra om jag gor det, for det skapar mer problem an vad jag loser natt. Da dessa idioter knappast kommer andra sig om de far en utskallning, men jag kan dra pa mig oonskade problem.
Det ar jobbigt, for jag vill ju ha kontakt med befolkningen och kunna ga runt pa stan och prata med folk. Men man forfinar val sin teknik efter att tiden gar, jag reagerar inte langre pa psst, bonita/guapa (vacker/snygging) och liknande.

Men det ar skont att alla som jag traffar genom huset ar trevliga och normala, visst att nara ar lite flortigta men inom normala granser. Det ar ingen som ar varre an vissa svenskar.

tankte bara fortydliga att det ar sakert att ga runt och sa, det ar ingen som pastridig nar man vissat att man inte ar intresserad. Det ar inte heller nan som har gjort mig radd eller liknande. Jag ar bara sa smatt irreterad pa kubanskt manligt beteende. 


Imorgon skulle vi ivag till natt stalle som hade natt med revolutioen att gora, det blir intressant och det ar efter skoltid sa vi missar inga lektioner.
Sen pa onsdag ska vi pa lektionstid till den botaniska tradgarden.
Pa torsdag skall jag aven ha min fosta riktiga salsa lektion, ska bli kul. For bada gangerna vi vart ute sa har folk dansat grym salsa omkring mig och jag ar inte riktigt van vid att kanna mig som kylskap dansgolvet. Det var skont nar man dansade vanligt, sa jag fick visa att jag kan lite, bara inte salsa, bachata, merengue mfl.

voy a dormir ahora, hasta manana! (jag ska sova nu, ses i morgon) lr nar det nu blir:s

Louise :D:D

(som nu hittat :; pa tangentbordet, men vet inte hur texten blev fetare och storre an normalt, dessa datorer)


los modys och svar pa kommentarer

igar var jag med skolan pa los modys, coverband som spelar mest amerikanskt tex chicago. Det var riktigt kul, trevlig stamning. Var kul att far lara kanna de i klassen lite battre och sa var det skont att fa prata vanligt. Men min larare ar en ganska dominant dam, med som jag sagt forut fruktansvard kladstil. Igar var det svartvit tunika till zebrarandiga tajts. Hon korde ganska duktigt med den andra lararen.
Sen gick jag, Olga och Roberto ut, det var sa dar, det kom liksom aldrig igang riktigt. Men ikvall skulle vi kanske ut igen, far val ser hur det blir, forhoppningsvis kul.

Men jag trodde att det var smutsigt pa svenska klubbtoaletter. Men har, det gar inte att spola, vilket e riktigt snuskigt. Sen gar inte dorrarna att stanga riktigt. och jag tror att du forvantas lamna pengar som dricks for toan...inte okej. Jag foredrar isf indien, hal i golvet toa de e frachare.
Men de e intressant med toaletter, det ar ett universelt behov av dem, men de finns sa manga olika losningar och fraschhetsgrader.


Svar pa kommentarer

mamma>
jo det finns sana gula gubbar, nar jag slutar skolan for dagen brukad de sta  en vid busshallplatsen. Det ar fruktanvart att forsoka ta bussen efter skolan, i tidags vantade jag 1tim30min och i onsdags 1tim. Sa i torsdags hange jag pa eleverna fran folkhogskolan, de antingen liftade lr gick. Det ar inte sa langt att ga, ca 2km in till stan. sa jag skall nog fortsattningsvis ga hem, sa far man lite motion ocksa. 

Bjorn>
Jag hoppas att du kryar pa dig och att det inte gor allt for ont!

Pappa>
Nej jag saknar varken listan lr stadjobbet, daremot mina goa jobbarkompisar. Halsa alla pa hotellet!! 

Anna>
Jag har sett de tidigare medelandena. Oj gymnastik, ska bli kul och hora vad han tyckte om det!

Elise>
Det forstar jag. Nej kan inte, sa det blir val kanske att lasa ikapp i spanien.


Sen tack sa hemskt mycket for alla lyckonskningar!!

Kramar Louise


kommentarer

hej
jag skall svara pa era kommentarer nasta gang jag har gratis internet. Det ar dock ganska frusterande att man inte kan svara direkt pa kommentarerna. men men,
Men jag har sett dem allihop!
Kommentarerna hamnar under det inlagg du kommenterar, forovrigt.

Kramar till era alla!!!

(nu va detta internetkort slut, sa hinner inte skriva mer)

Louise

skolan har till slut startat!

Jag har akt fram och tillbaka till skolan ett antal dagar nu. Igar skulle vi ha borjat, men da hade inte alla elever kommit. Sa vi kunde inte borja. Men idag var det dags, vi borjar med ett prov med skillanden mellan ser och estar da bada pa svenska betyder ar, preositioner och tidstempus. Alltsa att gramatiskt prov forsta dagen, jippi. Men det gick helt okej, provet var ju till for att kunna dela in oss i grupper. En nyborjar och en fortsattningsgrupp, alla i klassen ar svenskar. Det ar en klass fran en folkhogskola i smaland, jag och en medelalders man. Jag skall ha de kvinnliga lararen, som ar man om att alla skall hora (hon skriker) och som forovrigt hade de fulaste kladerna som jag sett pa en larare. Kort vitt linne med silverpaljetter till vit/orange randiga tajts och det ar inte sa att hon har kroppen for att ha linne och tajts. Men hon verkade trevlig och det ar ju det viktigaste.
Idag har jag ocksa fatt reda pa hur mycket man skall betala pa bussen, innan har jag tjuvakt lr sa har busschaffisen fatt ett mynt  och han har varit nojd med det.

Igar hade jag salsa lektion med nara av mina kubanska vanner, mkt roligt. De trodde att jag inte kunde dansa alls, men lite kan jag ju. Fast de dar med att lara sig steg och rakna, var lange sen man pysslade med.
Sa nu ska vi ut till helgen, hela ganget. och ganget ar typ Olga (dottern), Emilio(sonen), Lete (sonens kompis), Rachel (dotterns kompis) och 2 till av Olgas kompisar som jag inte kommer ihag namnet pa. Men alla e valdigt sjysta.

A spanskan gar framat.

Hasta luego!
Louise

chill time

Har bara chillat, bade igar och idag.
 Jag och tjejen i huset, Olga var och handlade mat for mamman. Nar man handlar innan man gar ut maste nan kolla pa det man kopt och riva lite i kvittot. Forstar dock inte varfor, for de ar sa mycket personal i butikerna att de valdigt enkelt borde upptacka snatteri.

Borjar sa matt undra om allt mitt pigment forsvunnit under hosten, da jag gar ute utan att smorja in mig och blir inte de minsta rod eller brun. Igar satt jag i solen pa terassen och laste, betraktade gatan fran ovan. Det va bra gott!

ikvall skulle vi kanske till strandpromenaden (lr de finns ingen stand, men de finns vatten). Hoppas att de blir av sa jag far se hur stan ter sig pa kvallen. Innan har jag bara varit inne pa kvallen.

Spanskan tar sig, men det gar langsamt. Forhoppningsvis gar det snabbare nar jag borjar skolan. For efter ett tag kommer val de trottna pa att behova forklara och prata med nan som stup i kvarten ser ut som ett fragetecken.

Jag har bjudgt pa min gott och blandat pase som jag hade med mig. Det verkade som att de gillade den, lr sa var de bara valdigt artiga. Appropa artighet, jag ater numera stekt agg till frukost. Det funkar, men behover bara ha pa tillrackligt med ketchup och dricka jucie i mellanat.

men over and out for now!

Louise

Hejsan hoppsan!

Det har inte gatt sa manga dagar sen jag skrev sist men anda kanns det som langt. Tiden flyter in i sig sjalv. Sno och kyla kanns valdigt langt borta anda var det inte manga dagar sedan jag akte. Det ar lustigt hur snabbt man anpassar sig, dock ar kroppen inte riktigt lika snabb som huvudet. Forst nu idag har jag anpassat somn till Kuba tid.
Igar var jag i skolan och lamnade in mina papper och pass for andrat visum. Sen var den skoldagern slut och lektionerna borjar pa mandag kl 9. Sa nu har jag nara dagar som har helt blanka framfor mig. Men det hander sakert natt kul. Jag umgas med familjen jag bor hos, de ar valdigt snalla. De har tva barn (lr aa barn de e bada en bit over 20) som jag hanger med. Igar var jag pa Baseboll som tydligen ar nationalsporten. Men gud sa segt de va, de hande inget pa jatte langa stunder. Jag hade lust att kasta ner ett platt racket sa att han skulle kunna traffa bollen.
Igar var jag aven pa min dagliga promenad efter skolan, jag lyckades dock ga vilse. Mark nog jag lyckades ga vilse. Jag var nere vid typ hamnen och kolla pa vattnet och sen nar jag skulle ta huvudgatan tillbaka gick jag forbi min gata och fortsatte. Men jag fragade efter vagen, jag var tydligen ca 10kvarter at fel hall. Alla vagbeskrivningar man far bestar av go two blocks then thurn right two bocks more osv. Jag far de ibland pa spanska och i bland pa engelska. Jag maste saga att detta med spraket att mycket forvirrande. Men de jag bor hos forklarar bra, jag forstar vad alla sager nar de pratar med mig forutom mamman. Hon maste ha natt uttal som inte funkar, jag forstar typ aldrig vad hon sager.

Sen undrar jag om att de har med kladstil bara falerar nar det handlar om varma lander. Vissa ser inte kloka ut. Jag hade verkligen inte behovt oroa mig over kjol langder, de som jobbar i butik har sa korta uniformskjolar att de knappt tacker rumpan.

De mamma du protesterade nar jag skulle ha med mig tre bocker, jag har redan last ut tva av dem. De var mycket bra bocker och kan absolut lasas igen, vilket ar bra. Bockerna var Kvinnor pa tag (lr om de var 6kvinnor pa tag) det ar iaf den indiska boken om 6kivnnor i en tagkupe. Mycket bra bok, las den! Sen andra boken var alkemisten som ocksa den var mycket bra. Allsta det jag har haft hitils pa min resa ar nyborjar tur, och senare kommer ett test dar jag skall satta min samlade kunskap pa prov. Vi far val se om det blir natt test, nyborjar tur har jag iaf haft>D

Kramar Louise (som nu iofs heter Louisa, det ar mycket enklare sa)

Jag har overlevt an sa lange

heeeej
nu ar jag pa plats i Cienfuegos, mitt hem for den narmaste tiden.
Flyg, tull och allt sant gick bra. Dock var flyget 2 tim sen fran amsterdam pga natt las i nan dorr. Forsta natten sov jag pa ett hotell i Havana,  helt okej. Dock var taxin dit ganska dyr, sa jag tror att jag var ute pa lite sigtseng. Forsta dagen bestod av att forsoka ta mig fran Havana till Cienfuegos.
Man kunde inte reservera bussplats. Vilket resulterade i att nar jag star och precis kommer fram efter en mycket seg biljett ko, kunde jag inte kopa biljett da det verkade som att de inte visste om det var fullt pa bussen. Efter manga om och men fick jag och nagra andra som ocksa fatt samma svar i kassan, plats pa bussen. Nar vi akt en stund pa bussen inser jag att jag inte atigt nagon lunch och hade inte heller kopt med mig natt, inte ens kakor hade jag att tillga. Men god works in mysteries ways, bussen fick punka pa ena hjulet sa vi stannade vid en bensinmack dar jag kunde kopa snacks.
Nasta orosmoment var hur och om jag skulle fa tag pa natt boende nar jag kom fram. Aven det loste sig mycket enkelt, pa busstationen kommer en man fram och sager att han hyr ut rum, Casa particular. Han visar visitkort och idkort, pa de kubanska idkorten star aven adress. Foljde med honom, blev runt visad och traffade hans fru. Sa hos dem bor jag kanske hela vistelsen i CF.
Framme vid idag, en stor dag, for idag skulle jag borja skolan, det var en smula nervost hur det skulle ga. Forst att lyckas ta bussen. Om ni nan gang tyckt att det ar trangt pa vasttrafiksbussar, glom det. Har pressar man in sa att dorrarna knappt kan stangas. Jag sag en buss dar bussarna buktade utat. Det var en mycket snall man som sag till att jag fick plats pa bussen och han sa aven till nar jag skulle ga av. Pa universitetet som ser ut som flervaningsbostadshus, fick jag aven dar hjalp med att hitta. Vantade en stund utanfor kontoret, sen kom han som jobbade me visum och sant. Jag hade tydligen fortfarande turist visum, sa jag skulle aka till banken och fa tva stamplar och komma tillbaka imon. Det var den skoldagen.
Sa idag har jag gatt runt pa stan, borjar hitta lite, vet dock inte om jag hittar hem. Men det ar bara att fraga, for alla har ar verkligen hjalpsamma och vanliga. Sa det var att ge sig ut efter de dar stamplarna, och i samma veva tankte jag kopa simkort till mobilen. Det har jag fatt reda pa att jag inte kan, man maste vara kuban for att fa kopa simkort. Runt pa lite olika banker efter den som utfardade stamplarna. Alla kubaner jag mott har varit valdigt trevliga forutom nagra av de som har service jobb, vilket ar en smula markligt. Jag hittade den som utfaradade stamplarna. Men jag har inte kopt natt kort sa jag kan ringa hem, de var slut.

Lite allmant, det ar varmt och skont har, just nu som ar mitt pa dagen borjar det bli lite varmt att ga i kjol och tshirt (reka ut tungan smile), har annu inte forstatt tangentbortdet dar inte knapparna ar vad de sager att de ar.

Jag tror att det ar bra for mig att gora resan sjalv da jag maste lara mig att den enda jag kan forlita mig pa ar mig sjalv. Jag maste fatta alla beslut sjalv och kan inte ens disskutera dem med nagon. Vilket ar larorikt.

Spanska gar framat, tror jag iaf. Nar jag pratar med folk blir det nan blandning mellan spanska och engelska, men lite svenska inslag. Jag blir forrvirad av alla sprak vaxlingar, men det gar framat.

Puss och hej, saknar er!!!!!!!


RSS 2.0